Om mig

Mit billede
Jeg er en håndarbejdskvinde. Jeg har strikket, hæklet og syet hele mit liv. På denne blog noterer jeg hvad jeg strikker på, hvor langt jeg når, mine ideer til strik, noget om mine inspirationskilder og jeg deler gerne af min strikkeviden og -erfaring.

onsdag den 23. januar 2019

Mindfulness in Mindless Knitting

Mindfulness - ... den neutrale og nærværende måde at forholde sig til .... sit strikketøj.

 *    *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *    *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  *   *   *   *   *   *   *   *   *   *
I år har jeg meldt mig til #12mok2019 som @knitableme har startet på Instagram (med tilhørende facebookgruppe). Det fik mig til at tænke en smule anderledes i planlægningen af strikkeåret. Som alle andre har jeg en To-Knit-List, som vokser, mens jeg strikker, og en Wish-To-Knit-List, som vokser uforholdsmæssigt hurtigt - især når man besøger en garnforretning eller køber en ny strikkebog.
Jeg bestemte mig for, at der skal være ét færdigt produkt pr måned (der kan sagtens være flere :-), men jeg sætter ikke kriterier op for antallet af WIPs eller UFO'er, der eventuelt skal gøres færdige, før noget andet kan påbegyndes.

#mitegetdesign Shelter/BT
 I januar strikker jeg (blandt andet, især og mest) på to gule sweatre (til mig selv!): en Merilin Berlin, designet af Charlotte Tøndering, som jeg strikker i det skønneste mørkegule (bytte)garn og en #mitegetdesign med sadelskuldre i den dejligste hørgule Shelter fra Brooklyn Tweed.

Merilin Berlin, gult (bytte)garn
Det er nemlig godt for både strikkelysten og ergonomien at skifte strikketøj i løbet af strikketiden.

Vi ved jo, at der er stilhedsstrik ("ingen må forstyrre mens jeg kæmper med dette diagram"), fjernsynsstrik, cafe- (og samtale-)strik, ventestrik (hos lægen/tandlægen/på bussen/toget etc, hvor man måske ikke når så meget, men dog alligevel hurtigt får strikket et par omgange på strømpen), etc.

Mindful mindless knitting
Stilhedsstrik er særlig godt på weekendmorgener, når jeg sidder i sofaen med en kop kaffe, mens #darlinghusband stadig sover.
Fjernsyns- og cafestrik udmærker sig ved at være strikketøj, der ikke kræver den samme opmærksomhed og koncentration, som fx stilhedsstrik. Ærmer strikkes hurtigt færdigt til et par afsnit af Ray Donovan eller Bodyguard, og det liiiidt kedelige sjal vokser også pænt ved et par timers hyg & strik på den nærmeste cafe. (Det er dog sket, at man [læs: jeg] har været så optaget af serieafsnittet/samtalen, at der måtte trevles et par omgange op :-D).

Men når man nu ikke  behøver at koncentrere sig opmærksomt, kan man så tale om mindless knitting? i modsætning til den ... nærværende måde at forholde sig til  - sit strikketøj, som definerer begrebet mindfulness? Kan man ligefrem tale om mindfulness in mindless knitting?

Somme tider finder man sig selv midt i en samtale om alskens emner samtidig med, at strikkepindene knitrer lystigt, og projektet vokser tilsvarende herligt. Kunne dette også forklares med evnen til at multi-taske?

Mindful motorik
Den finmotoriske (føle)sans kan mærke maskerne på pindene, og hvordan den højre pind skal ind i masken på venstre pind, alt efter om man strikker ret eller vrang. Det er en automatiseret bevægelse i en sådan grad, at når man ændrer på noget, kræver det ens fulde opmærksomhed (!).
For tiden er jeg bidt af at strikke drejet rib (altså retmaskerne strikkes drejet). Jeg strikker langsommere (det gør ikke noget), og jeg må se på maskerne jeg skal strikke. Det er en anden oplevelse af strikningen.

Færdighed og øvelse
En anden strikkesituation, der kræver min opmærksomhed er, når jeg underviser nybegyndere, som vil lære at strikke. Jeg har lagt mærke til andre underviseres strikkeremser, men dem var der ingen af hos fru Overgaaard, da jeg lærte at strikke i 2. klasse. Så det er ikke noget, jeg anvender i min undervisning. Til gengæld har jeg stor erfaring med at forklare og analysere bevægelser (for jeg er uddannet Mensendiecklærer), og det er meget interessant at skulle beskrive og forklare noget, der er automatiseret som (min) strikkefærdighed. Desuden taler jeg en del om færdighed og øvelse og om at strikke lidt hver dag, for min vision og mission for strikkeundervisning er at udbrede strikkelyst og strikkeglæde! Og man bliver glad af at strikke mere ... (#neverenoughtimetoknit)

#MindfulKnitter
På en måde er det efter min mening lige lovlig hipt og moderne at bruge begrebet mindfulness, når man lige så godt kunne tale om nærvær og opmærksomhed. Jeg synes, det er vigtigt at være tilstede, at koncentrere sig, at finde glæde ved det, man strikker, at være opmærksom både på processen (at strikke de forskellige dele til sweateren) og på resultatet - det færdige projekt, den pæne sweater, som man tager på og bliver glad af.

Jeg strikker (som bekendt) af lyst, og jeg har ikke nogle bestemte mål for hvor meget eller hvor lidt, jeg kan/vil strikke i løbet af strikkeåret 2019. Men jeg har besluttet mig for at være en mindful knitter hele året :-)

#KnitOn

*********************************************************************************
Google-søgning på mindfuld knitting gav dette resultat: Ca. 3.760.000 resultater (0,58 sekunder) - et pr udvalgte links til mindful knitting ffindes herunder.
 
https://www.spinfoolish.com/mindful-knitting/ (2017)

https://www.loveknitting.com/c/guide/knitting-for-mindfulness (2018)

https://www.apartmenttherapy.com/why-knitting-is-the-best-form-of-mindful-meditation (2017)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar